SPRM bertuankan Presiden UMNO?

logo-sprmBanyak penyiasatan yang dilakukan oleh SPRM baru-baru ini dilihat di mata umum seperti lebih pada ahli-ahli politik yang enggan turun taktha. Contohnya Ketua Bahagian UMNO Labuan yang disiasat baru-baru ini. Beliau dikatakan enggan memberi ruang kepada Ahli Parlimen Labuan jawatan Ketua Bahagian UMNO di pulau itu. Saya beranggapan lebih dari 70% siasatan dilakukan adalah keatas pemimpin -pemimpin UMNO yang degil dan dituduh berasuah. SPRM dilihat bertindak lebih menjurus kepada isu-isu politik semasa seperti kes lembu -lembu MB Selangor, Speker DUN Perak, Japlin Akim dan bekas Timbalan Menteri Besar Pulau Pinang. SPRM semacam bertindak atas arahan Presiden UMNO untuk membersihkan (mengacau) ahli-ahli politik Malaysia. Bagaimana pula dengan kes-kes pecah amanah syarikat-syarikat GLC dan syarikat swasta lain? Adakah mereka ini benar-benar bersih? Adakah SPRM duduk di opis sahaja dan bersifat pasif sementara menunggu arahan dari Presiden UMNO? Ala-ala ‘fire fighting’, dimana ada api, disitu mereka bangun. Sewajarnya SPRM perlu bersifat aktif dan pre-emptif bagi menghalang sesuatu rasuah itu daripada berlaku.

Anti Kronisma

Advertisements

5 Comments

Filed under Malaysia News

5 responses to “SPRM bertuankan Presiden UMNO?

 1. Hang Jebat

  Saye ikhlas tak tahu apa formula modus operandi SPRM untuk buat siasatan, kerana banyak kes-kes orang bawah mengadu tak disiasat. Sekali Presiden Umno ‘bertitah’ wah! bukan main laju lagi buat keje..heran-heran?

 2. Anonymous

  sepatutnya sprm diletakkan dibawah parlimen bukan dibawah pm, barulah tidak bias.

 3. Wan Necromation

  Memang UMNO ni jaga kepentingan pemimpin atasan ja, tak jaga Rakyat!

 4. ACA or MACC

  Really I do not understand when people were jumping with joy when MACC was formed. Me and my wife was like “huh?”. No difference except change name only. What MACC? Wake up Malaysians. It’s still ACA.

 5. father benjamin

  in my opinion…..kebanyakan yang join sprm bekas-bekas kaki buli yang gagal exam…. macam juga polis bekas-bekas pelajar tercicir

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s