APA PERANAN MUFTI SEBENARNYA NI?

“Just because he (Harusani Zakaria) is a Mufti doesn’t mean he is right. What is needed here is discernment to see whether the Mufti is speaking under Allah’s authority or his own”.

[Apakah ini merupakan satu lagi projek yang dipimpin oleh Kerajaan UMNO dan Barisan Nasional PerakDr.Zambry dengan kerjasama Kementerian Pertahanan, yang diketuai oleh Zahid Hamidi yang juga merupakan anak jati Perak. Jika beginilah keadaannya, maka punah ranahlah generasi muda kita hari ini jika terus membenarkan pemimpin yang alpa dan lalai seperti ini terus berkuasa. Mereka boleh menghalalkan apa jua yang ditegah dan dilarang. Jika mufti sendiri pun boleh diperlekehkan, apatah lagi ulamak-ulamak yang lain. Mana perginya “amal makruf nahi mungkar” jika inilah balasan mereka berikan selepas merampas kuasa di negeri Perak dulu].

Oleh INILAH REALHADHARI
INI NAMPAK MACAM PUAK2 RAKYAT BAWAHAN SAJA YG DISEKAT ITU INI OLEH PIHAK MUFTI … MUFTI SERING MEMBERI FATWA (FART WAH bau teruknya)
SEDANGKAN BERITA YG TERBAWAH TU ….TENTANG ARAK (AYAQ SETAN) UNTUK PUAK2 RAJA2 & SULTAN KIRA OKEY PLAK …. HALAL LAH TU … MASING2 (DIPIHAK MUFTI) BUAT DIAM AJE ….. SENGAP….MEMBISU SERIBU BAHASA … HINGGA TAK TERKATA … LIDAH KELU UNTUK BERKATA … PADAHAL …MASING2 TERKETAQ2 NAK BUAT TEGURAN …
KALAU UNTUK BERI AMARAN KPD RAKYAT BAWAHAN … MASING2 BERLAGAK MACAM DEPA TU ‘MESSENGER OF GOD’ …. TENGOK SAJALAH USTAD2 & USTAZAH2 KORO YG BANYAK BERPURA2 KAT TV UDAH LA …MASING2 BERLAGAK DGN TERBELIAK2 BIJI MATA BERAPI2 MEMBERI SERUAN & AMARAN KPD PARA PENONTON SEOLAH2 DEPA TU MACAMLAH MALAIKAT2 TURUN DARI LANGIT … PORRRAAAAAHHHHHH!!!!!
BILA PARA PEMIMPIN ATASAN BUAT SEGENAP MAKSIAT … KIRA ITU SEMUA OKEY …. HALAL KONON …..PADAHAL DEPA TAKUT … KECUT …. TERKETAQ2 …….NAK BERI NASIHAT KA…. APA KA …..TAK BERANI DEPA … KALAU SURE HEBOH TU HARAM …. JOM HEBOH PUN SUDAH SEMESTINYA HARAM GAK LA……KONSERT JOM HEBOH YG DISUDAHI DGN BERTABURAN DGN KONDOM2 TERPAKAI……DGN MENAMBAH BILANGAN PENDUDUK WARGA MALAYSIA YG DI LAHIRKAN SECARA HARAM (LUAR NIKAH) DAN JUGA BERTAMBAHNYA AKTIVITI SOCIAL DIMALAYSIA YG POPULAR … IAITU AKTIVITI PEMBUANGAN BAYI (DALAM TEMPOH 9 BULAN DARI TARIKH KONSERT JOM HEBOH) ….
BEGITU JUGAK DGN MINUMAN ARAK …… KALAU ARAK @ AYAQ SETAN TU HARAM DI TOGOK OLEH UMAT MUSLIM BIASA (ORDINARY MUSLIMS) ……MAKA IA JUGAK HARAM KALAU DI TOGOK OLEH PUAK2 RAJA2 ATAU MANA2 KERABAT DIRAJA SEKALIPUN ….(KAN RAJA & SULTAN2 TU KETUA AGAMA ISLAM DALAM TIAP2 NEGERI DI NEGARA KITA?). TAK KAN ARAK @ AYAQ SETAN HANYA UNTUK ORDINARY MUSLIM SAJA KUT?MANAKALA ARAK UNTUK RAJA2 & SULTAN …. IANYA BUKAN AYAQ SETAN TAPI AYAQ SULTAN …. KIRA OKEY LA TU …. SEMUANYA OKEY …. KATA ANAK TOYO……
TAK KAN BAGI PEKERJA2 BIASA (STAFF) DI PREMIS2 YG MENJUAL ARAK & AYAQ SETAN DILARANG KERAS BERKERJA MENCARI REZEKI …. KERANA DUIT HASIL DARI PENDAPATAN TU DIKIRA HARAM …. HARAM UNTUK MENYARA HIDUP ANAK BINI BAGI ORANG2 ISLAM (UMAT MUSLIM)…… PASAI APA PULAK YG DUDUK DIATAS DALAM BAHAGIAN PENGURUSAN, LEMBAGA PENGARAH & PEMILIK2 SAHAM YG BERSANGKUTAN DGN PRODUK ARAK @ AYAQ SETAN TU DIKIRA OKAY PLAK? … DAN TAK PULAK BERDOSA? …. SEBAB DI KIRA HALAL KA? BAGI MEREKA YANG MENGUNJUNGI JOM HEBOH YG DIHARAMKAN TU ….. ADAKAH ITU DI KIRA DURHAKA BAGI SESIAPA YG MENGUNJUNGI JOM HEBOH (DULU SURE HEBOH) ….. KERANA ENGKAR PADA MUFTI … MELANGGAR PERINTAH & ARAHAN FATWA DARI ULAMA ISLAM …
ITU DURHAKA KPD AGAMA ISLAM TU…LAGI DAHSYAT PUNYA PENANGAN JIKA DIBANDINGKAN DGN DURHAKA KPD RAJA …TAK GITU TUAN MUFTI? KALAU GITU…. MEMANG CUKUP RAMAI LAH PUAK2 PENDERHAKA DI BUMI MALAYSIA KITA NI? KALAU NAK DIKIRA?SEMUA NYA NI ANGKARA DARI BISIKAN SYAITAN & PENGARUH UNSUR2 MAKSIAT OLEH ALAT2 PROPAGANDA KERAJAAN JUGA IAITU DARI STESEN2 TV (MILIK PARTI YG MEMERINTAH). FIKIR FIKIRLAH SENDIRI ….
YANG INI LAH SALAH SATU SEBAB MUSABAB YG MENYEBABKAN UMAT MUSLIM NAIK KELIRU & CELARU DGN TELATAH & GELAGAT MUFTI & PARA ALIM ULAMAK ISLAM KITA NI … BANYAK UDANG BANYAK GARAM ….BERMACAM2 RAGAM JADINYA BILA TERLAMPAU2 PUNYA BANYAK MUFTI & PARA ALIM ULAMAK YG TAK SEIYA SEKATA …..TAMBAH2 LAGI DGN USTAZ2 & USTAZAH2 YG MENCURIGAKAN KITA SEMUA…… SABIT TU UMAT MUSLIM DI MALAYSIA SEMAKIN BERTAMBAH KELIRU & CELARU … DAN MENUJU KEARAH UMAT ISLAM YG HARU BIRU & HURU HARA JADINYA ….. TAK GITU?
FIKIR2 LAH & FIKIR2 LAH LAGI

Keadaan & situasi seperti terpapar di bawah ini adalah salah satu contoh yg mengelirukan kita semua:
Kami sungguh terkejut dengan tindakan Kerajaan BN Perak pimpinan MB Zambry Kadir yang membenarkan penganjuran “Konsert Jom Heboh TV3” diadakan di negeri itu. Program yang diadakan selama dua hari hingga esok itu secara jelas telah melanggar keputusan yang telah ditetapkan oleh Majlis Mufti-Mufti Malaysia yanda 30 Julai 2004. Majlis Mufti secara jelas memutuskan bahawa program tersebut adalah “haram” kerana ia jelas melalaikan dan menggalakkan maksiat dikalangan golongan muda. Malah di Kuantan sahaja lebih 20 pasangan telah ditangkap kerana berkhalwat dalam hotel murahan di bandar itu ketika program tersebut berlangsung baru-baru ini. Program kali ini yang berlangsung di Pengkalan Tentera Laut DiRaja Malaysia (TLDM), Lumut jelas sekali telah melanggar ketetapan itu. Apakah ini balasannya selepas UMNO dan BN mengambil alih kuasa di negeri Perak agaknya. Soalnya sekarang kenapa ia diadakan tanpa mendapatkan khidmat nasihat Mufti Perak sendiri iaitu Dato’ Seri Haji Harussani Zakaria. Soalnya sekarang, mana hilangnya Mufti Perak yang cukup kontroversi ini sekarang. Kenapakah tiada langsung ulasan beliau tentang perkara ini, atau apakah beliau telah ditutup mulutnya rapat-rapat dari masuk campur dalam hal ehlwal pentadbiran kerajaan negeri Perak yang baru ini. Kami agak musykil jika Mufti Perak itu tidak dimaklumkan perkara ini. Bukankah beliau antara Mufti yang telah mengeluarkan kenyataan media berhubung dengan pengharaman tersebut dulu. Ketika itu nama Jom Heboh ialah Sure Heboh. Ia ditukarkan oleh pihak TV3 bagi mengelirukan rakyat, kononnya yang diharamkan adalah “Sure” dan bukannya “Jom”. Soalnya sekarang kenapakah juga ia diadakan dalam sebuah pengkalan tentera. Apakah ini imej yang mahu digambarkan, bayangkan jika musuh membuat tindakan ketika acara itu sedang berlangsung.. Siapakah yang harus disalahkan sekarang?. Malah, membawa hiburan yang melalaikan ke dalam sebuah kem angkatan tentera juga bolehlah dianggap satu tindakan yang biadap dan mencemarkan nama baik angkatan tentera sebenarnya.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Malaysia News

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s