Ramai Kadazandusun Kecewa Pairin Tak Dapat ‘Tan Sri’?

Pairin tak dapat Tan Sri 2009Rata-rata pemimpin dan masyarakat kadazandusun kecewa dengan sifat Kerajaan Persekutuan menidakkan hak Huguan Siou (Paramount Leader) mereka untuk mendapatkan gelaran yang lebih tinggi dari gelaran ‘Datuk Seri Panglima’ yang ada sekarang.
Pairin bila la kau dapat  tan sri?Pairin, pemimpin yang sangat digeruni oleh Dr. Mahatir diantara tahun 1985 -1994 sudahpun kembali ke dalam keluarga Barisan Nasional pada 23 Januari 2002. Namun mana silapnya? Sudah 7 tahun menunggu…. lebih ramai pemimpin ‘Junior’ Datuk Pairin yang mendapat gelaran tersebut sebelum Pairin.
Adakah Pairin sudah kehilangan ‘Taringnya’ atau Kerajaan Persekutuan menganggap ada pemimpin KDM sekarang yang lebih hebat dari Datuk Pairin?

Dari segi parti politik pula, Untuk rekod PBRS sudah mempunyai 2 orang penyandang Tan Sri iaitu Presiden Joseph Kurup & Penasihat Herman Luping
UPKO 2 orang, Presiden Bernard Dompok & Penasihat Tan Sri Suffian Koroh
PBS tidak seorangpun memiliki gelaran Tan Sri. Mungkin ini bertujuan untuk mengajar pemimpin parti-parti komponen lain supaya sentiasa setia dengan BN?

Panglima Mangku Negara Tan SriSenarai Tan Sri Sabah sedia ada
Tan Sri Dr Mohan Swami
Tan Sri Joseph Kurup
Tan Sri Simon Sipaun
Tan Sri Chong Kah Kiat
Tan Sri Bernard Dompok
Tan Sri Dr Herman Luping
Tan Sri Ampong Puyon
Tan Sri Liew Yun Fah (apa sumbangan ni orang?)
Tan Sri Pandikar Amin Hj Mulia
Tan Sri Suffian Koroh
Tan Sri Thomas Jayasuriya
Tan Sri Abdul Ghani Gilong
Tan Sri Steve Shim Lip Kiong
Tan Sri Abdul Hamid Egoh
Tan Sri Richard Malanjun
Tan Sri Khalil Jamalul
Tan Sri Kasitah Gaddam,
Tan Sri Richard Lind
Kuota Cuma 75 penyandang hidup boleh memiliki gelaran Tan Sri (PMN) dan 250 orang Tan Sri (PSM) di Malaysia.
AK :Forget about all the Federal ‘ Bintang-bintang & darjah Kebesaran’ ! Lots of cronyism & nepotism. Most is ‘Malay’ Oriented. Kadazandusun Murut should have their own medal of honours. Example:
Huguan Aki – par with Tan Sri
Huguan Odu – par with Toh puan
Huguan Allanggow – ???

10 Comments

Filed under Kadazandusun, Sabah News

10 responses to “Ramai Kadazandusun Kecewa Pairin Tak Dapat ‘Tan Sri’?

  1. Jim

    Terlupa dalam list diatas, Tan Sri Sunoh Marso dan Basinau lagi. Tan Sri Suffian Koroh dapat semasa Kerajaan Berjaya lah.

  2. Anti Kronisma

    Thanks Jim for info, will update …

  3. Living

    Based on that list of Tan Sri above, our Paramount Leader suppose to be declare as a ‘Tan Sri’. We hope, Federal Government give chance for Datuk to get this honour next time. TQ

  4. buhangkut

    salam…perkara 20 pembentukan malaysia tulisan Dr. Jeffery Kitingan sudah saya baca. Seluruh penduduk kampung seperti tersedar dari tidur tetapi ‘Yang Bengang’ kita ini bila ditanya balik-balik suruh kita supaya tidak percaya pasal itu dari opposition. Apa kata tuan penulis kaji buku tersebut atau kita suruh pula yb-yb yg bengang ini mentafsir perlembagaan penubuhan malaysia.

  5. Anti Kronisma

    Good Idea . Will revert to u back soon buhangkut.

  6. senang sahaja – Pairin dapat Tun lepas dia bersara, so Tun lebih besar daripada Tan Sri… sabar sajalah…

  7. atasPAGAR

    selain liew yun fah, sy heran mcm mana chong kah kiat boleh dapat title tan sri begitu cepat…sumbangan dia pada negeri sabah tidaklah sebesar mana. Lebih byk lagi pemimpin2 senior di sabah yang punya kriteria dan sumbangan yg lebih besar berbanding chong kah kiat ni.

  8. Jose rizal

    dilihat juga rekod dan sejarah sebelum seseorang dapat gelaran tan sri…kalau seorang pemimpin yg pernah membangkang kerajaan??? nak ajak sabah keluar dari malaysia??logik ka di beri gelaran Tan sri??? no offence

  9. zamzairi

    Mana layak Pairin dapat gelaran Tan Sri, sebab dia ni kaki lompat parti. Adik dia Jeffrey pun dia tidak boleh atur. Satu lagi Kadazandusun is not a legal race in Malaysia. Only Dusun (without the Kadazan word) is a legal ethnic in Malaysia. Ikut sejarah, istilah kadazandusun hanya diwujudkan oleh Tun Fuad Stephen.

    Speaking about awards for knighthood such as Tan Sri and Datuk, history has spoken that Malay has a long history of Sultanates

    This is a fact that Dusun had no Kings, instead Dusun people were mostly subordinates or servants of the Sultanate of Brunei.

    Please kindly refer to history of Sabah (North Borneo).

    Regards

    A mixed-Dusun boy

  10. Living

    I agree with u all…tentang isu ini, but…Pairin seorang pemimpin yang bekerja untuk rakyat dan tidak meletakkan kepentingan politik melebihi karisma kepimpinannya. Memang..pernah PBS keluar dari BN tapi bukan kerana kepentingan peribadi dan sudah tentu cadangan oleh ahli-ahli parti yang terlibat pada masa itu. Mungkin sesetengah rakyat tidak kisah tentang hal ini tetapi jiwa kita rakyat Sabah untuk menjadi 1MALAYSIA cukup berbaloi! Speaking about Kadazandusun ethnic please don’t touch it because of race issue. Apapun ada logiknya juga bebek cakap lepas Datuk Seri bersara ‘Tun’ lagi besar…ha ha.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s