Selsema Babi atau Babi Flu oleh Dr Rais

Oleh ANAK MAMI

 rais_yatim

Menteri Penerangan, Komunikasi Dan Kebudayaan Rais Yatim mengesakan selsema Babi adalah penyakit yang membahayakan, beliau tidak mengunakan istilah H1N1 tetapi mencipta istilah baru “Selsema babi’ .
Pihak media prima , RTM Tv tiga suku, Radio TV … semua DJ dan pengacara diwajidkan menggunakan istilah ciptaan Rais Yatim supaya H1N1 digantikan dengan istilah `Selsema babi’, katanya istilah selsema babi boleh memperincikan fahaman untuk orang orang kampong.

Apakah pengertian yang terselindung dlam pengguanaan istilah ciptaannya?
1- Cuba mengelirukan rakyat malaysia , kononnya penyakit ini datang dari BABI
2- Babi dijadikan senjata untuk mempromosikan sikap perkauman antara kaum tionghua dengan golongan beragama Islam.
3- Babi di jadikan bahan lepas geram akibat kekalahan BN dalam tsunami 308 segala bencana akan ditanggung oleh Babi
4- Boleh dikatakan kaum Tionghua ramai yang terlibat dalam kegiatan penternak babi. Sekiranya Rais Yatim dengan niat hati buruk dan bekerjasama dengan Melayu Hipokrik lakukan kacau bilau terhadap penternak babi untuk mengambil tindakan membunuh babi, penternak Babi akan mengalami kerugian yang besar.

Walaupun Rais Yatim salah seorang cerdikiawan yang mempunyai kelayakan PHD, namun otak dan pemikiran tidak kurang sama dengan khinzir, Dia memahami kesensitiviti kaum lain di negara ini, tetapi kenapa hendak mengelirukan rakyat dan cuba memberikan gambaran bahawa selsema babi adalah penyakit dari babi, babi adalah agen penyebar utama…. Tanyakanlah Rais apakah tujuan beliau untuk memalukan kementarian kesihatan , Khasnya Menteri Kesihatan menanggung malu berapakah beratnya juta tan metrik yang di buangkan oleh menteri berotak tahi babi?

Cubalah kita fikirankan kalaulah Rais Yatim bertugas sebagai doktor perubatan, maka beliau akan suruh hospital hospital kerajaan suntikkan ubat babi untuk penyakit H1N1, bagi beliau penyakit haiwan dan penyakit manusia adlaah sama sahaja., ubat suntikan haiwan boleh digunakan oleh manusia juga!!.

Advertisements

4 Comments

Filed under Malaysia News

4 responses to “Selsema Babi atau Babi Flu oleh Dr Rais

 1. atasPAGAR

  wah bahasa dia bukan main, mcm bahasa babi…kamu betul2 paham ka ni H1N1 a.k.a swine flu?? ’swine’ is another word for babi. In fact masa mula ini penyakit tersebar di mexico dulu, international press pun guna term ’swine flu’ atau selsema babi. Lepas tu pelan2 press guna istilah H1N1 to refer this disease. H1N1 loosely speaking is the scientific term to refer for this type of virus.
  Kenapa panggil ’swine flu’ atau selsema babi?? sebab virus ni berasal dari BABI!! Ramai pakar perubatan berpendapat virus penyakit ni asalnya dari babi di asia dan berjangkit pada manusia. Tetapi hanya mula menjadi serius apabila merebak di amerika utara (mexico).
  Mmg patut selsema babi digunakan supaya org2 luar bandar lebih ambil serius ttg masalah ni.
  Dulu selsema burung a.k.a ‘ avian flu’ tdk pula di panggil H5N1, anak mami ni tdk pula bising?

 2. Albert

  H1n1 bukan selesama babi. Hanya orang yang tak pakai ‘otak’ menuduh bahawa flu ini dari babi.

 3. atasPAGAR

  ko yg tiada otak…ko pi check bah di mana2 website ttg asal swine flu. Origin of swine flu comes from virus strain that can be found from pigs..cakap tidak guna otak

 4. Observer

  Selsema burung tiada org mau bising..selsema babi banyak pulak mau bising…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s