UMNO, Kalah di kawasan Melayu beralih ke kerusi Kadazan?

muhibbahParti komponen dari Barisan Nasional sibuk melobi kerusi-kerusi baru yang bakal dibentuk melalui persempadanan semula. Ada juga yang melobi-lobi kerusi yang ditinggalkan oleh parti SAPP. Namun yang memeranjatkan kita ialah parti Melayu UMNO yang terang-terang bersifat ‘Ketuanan Melayu’  berani mengusulkan mahu semua kerusi pemimpin Kadazandusun.  Ada yang mahu YB Maximus Ongkili berundur. Kalau pemimpin UMNO Sabah sendiri biadap dengan pemimpin UPKO, PBS dan komponen lain, apa lagi sifat biadap mereka kepada rakyat?

Saya rasa tidak sesuailah UMNO Sabah menyalak pada pokok kerana terdapat 3 parti komponen lain yang berasaskan Kadazandusun murut. Senario sekarang berbeza dengan tahun sebelun 2000, kerana nampak sangat kekosongan suara Kadazandusun  selepas PBS meninggalkan Barisan Nasional pada 1990. Kini PBS telah kembali dalam BN, pemimpin “Kadazandusun” UMNO Sabah pun bagai cacing kepanasan mencari lobang. Ada yang mengancam nak masuk PKR! Ada yang nak sabotaj parti komponen lain waktu pilihanraya PRU-12 dulu.

Presepsi pengundi sekarang ialah UMNO ini parti tamak, sudah tidak diguna pakai oleh orang-orang Melayu di Semenanjung Malaysia jika diukur dari setiap kekalahan demi kekalahan bertalu-talu parti itu melalui beberapa pilihan raya kecil. Oleh itu, nasihat saya, UMNO ukur baju di badan sendiri dulu….sebelum menggugat parti Kadazandusun Murut lain.

Wasallam.

Taragang Rasuk.

Advertisements

1 Comment

Filed under Kadazandusun, Malaysia News, Sabah News, UMNO, UPKO

One response to “UMNO, Kalah di kawasan Melayu beralih ke kerusi Kadazan?

  1. Joseph

    ya ya sokong 100%…..UMNO tu terlampau tamak!!!!!! Sa rsa klu diorg antar calon p pn confirm kalah…..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s